توجه: اطلاعات این وبگاه به روز نمی شود و جنبه آرشیو دارد.

انجمن جغرافیا و برنامه ریزی روستایی ایران
جستجو
 
 برگزاری دوره های آموزشی  GIS , SPSS

برگزاری دوره های آموزشی GIS , SPSS

  شعبه انجمن علمی جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد دوره های آموزشی زیر...

 گزارش سفر علمي  دانشجویان جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی از روستاي  زیبای كنگ  شهرستان طرقبه و شاندیز

گزارش سفر علمي دانشجویان جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی از روستاي زیبای كنگ شهرستان طرقبه و شاندیز

  سفر به روستای زیبای کنگ در تاریخ 27 اردیبهشت 94 به سرپرستی خانم دکتر خدیجه بوزرجمهری و...

اقامتگاه­های بوم گردی، فرصت ها، چالش­ها

اقامتگاه­های بوم گردی، فرصت ها، چالش­ها

  اقامتگاه­های بوم گردی، فرصت ها، چالش­ها خدیجه بوزرجمهری دانشیار گروه جغرافیای...

گزارش سفر علمی بازدید از جاذبه های گردشگری و طرح های هادی و بهسازی روستاهای گناباد

گزارش سفر علمی بازدید از جاذبه های گردشگری و طرح های هادی و بهسازی روستاهای گناباد

گزارش سفر علمی بازدید از جاذبه های گردشگری و طرح های هادی و بهسازی روستاهای گناباد 9و10 اریبهشت...

  •  برگزاری دوره های آموزشی  GIS , SPSS

    برگزاری دوره های آموزشی GIS , SPSS

  •  گزارش سفر علمي  دانشجویان جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی از روستاي  زیبای كنگ  شهرستان طرقبه و شاندیز

    گزارش سفر علمي دانشجویان جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی از روستاي زیبای كنگ ...

  • اقامتگاه­های بوم گردی، فرصت ها، چالش­ها

    اقامتگاه­های بوم گردی، فرصت ها، چالش­ها

  • گزارش سفر علمی بازدید از جاذبه های گردشگری و طرح های هادی و بهسازی روستاهای گناباد

    گزارش سفر علمی بازدید از جاذبه های گردشگری و طرح های هادی و بهسازی روستاهای گناباد

 
 

گزارش سفر علمی بازدید از جاذبه های گردشگری و طرح های هادی و بهسازی روستاهای گناباد

9و10 اریبهشت 1395

سفر علمی به گناباد با اهدافی چند همراه بود

1-    آشنایی دانشجویان با چشم انداز روستاهای محروم و دور از مراکز توسعه استان

2-    آشنایی با نقش دهیاری در توانمندسازی روستا

3-    آشنایی با بافت باارزش و تاریخی روستا و چگونگی بهره مندی از آن در جهت توسعه و پویایی روستا

4-    آشنایی با قنات قصبه و چگونگی بهره مندی از منابع آبی

5-    و در نهایت آشنایی با نحوه مدیریت روستا در نواحی خشک و کم بهره از منابع طبیعی

 

این سفر علمی با انجام مکاتبات اداری ودریافت مجوز های لازم در تاریخ 9و 10 اردبهشت یعنی پنجشنبه و جمعه انجام گرفت. دراین سفر از حضور همکاران محترم جناب اقای دکتر شایان و دکتر مینایی بهره بردیم. ضمنا خانم دکتر دانیلا منگینی استاد زبان وادبیات فارسی دانشگاه ونیز هم که در فرصت مطالعاتی در دانشگاه فردوسی مشهد به سر می برند، دراین سفر مهمانان ما بودند . تعداد 25 نفر ازدانشجویان مقاطع مختلف رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی   بدین شرح شرکت داشتند:

دانشجویان دکتری ورودی 94 : آقایان جواد دامن پاک، ابوالفضل زارعی، خانمها: حمیده محمودی، تکتم سربرقی مقدم، فاطمه اسلام فرد ، سیده سمیه خاتمی، مریم نادری، کبریا مرادی

دانشجویان کارشناسی ارشد ورودی 94: خانمها ساناز ایمانی، زینب عرفانی و اقایان امین فعال جلالی و علی معصومی نژاد

دانشجویان کارشناسی ورودی91 : خانمها زینب ابراهیم پور، شادی خوب ، سعیده روشن زاد ، الهام زارع الیاتو، سیده زهرا سندی، شیرین صاحبی ، معصومه صداقت پور، میترا فیضی، نعیمه قیصری، فاطمه محمدیان، فرزانه مرکویی، محبوبه وحیدی و اقایان سجاد کارگزار، قاسم میرزایی، جواد مهرگان مجد.

 

 

محل های مورد بازدید:

1- قنات قصبه گناباد: این قنات ، قدیمی ترین قنات ایران و حتی جهان است و عمر آن به 2500 سال قبل می رسد.از دیگر ویزگی ها ان که عمیق ترین قنات هم هست و عمق مادرچاه آن به 300 متر می رسد. بازدید از داخل قسمت خشکان قنات با راهنمایی اقای نوروزی  رئیس میراث فرهنگی گناباد انجام گرفت و کلیه بادیدکنندگان می بایست اصول ایمنی را رعایت کنند لذا از کلاه ایمنی چراغ دار که در اختیارمان گذاشته شد، همه استفاده کردیم تا به کانال آب دار قنات رسیدیم و سپس باز گشتیم. به قول آقای نوروزی این قنات پر جاذبه ترین مکان گردشگری منطقه است و در ایام نوروز 95 بیش از 60 هزار نفر باردید کننده داشته است. میراث فرهنگی در حال مرمت وفضاسازی پلکانهای ورودی خشکان قنات است که می تواند بر جاذبه این اثر باشکوه انسانی منطقه بیافزاید.

2- موزه میراث فرهنگی ومردم شناسی گناباد که در حیاطی زیبا با معماری بومی واصیل، در اتاقهای متعددی، مشاغل مختلف قدیمی مردم منطقه با طراحی زیبا به نمایش گذاشته شده بود.

3- دانشگاه علوم پزشکی گناباد: دومین مکان بازدید بود که نهار را در سالن غذا خوری آن صرف شد. دانشگاهی نوبنیاد، مجهز با فضایی بزرگ و قابل توجه. ضمنا محل اقامت شبانه داشجویان دختر هم در خوابگاه همین دانشگاه با مجوز اقای دکتر مینوییان ریاست محترم دانشگاه و با هماهنگی اقای دکتر مجتبی افشارنیا انجام گرفت که از زحمات هردوی این بزرگواران و پرسنل آن دانشگاه تشکر می کنم.

4- روستای ریاب و بافت باارزش آن: عصر همان روز اول یعنی پنجشنیه از روستای ریاب دیدن کردیم. روستایی با بافت قدیمی و برج و بارو وقلعه که با مشارکت بنیاد مسکن و میراث فرهنگی، بهسازی و طرح هادی آن به خوبی انجام گرفته و زیبایی خاصی را به روستا داده است. ا از حمام عمومی روستا که تغییر کاربری داده و به چایخانه تبدیل شده هم دیدن کردیم. فضایی با هوای مطبوع که سبب شد ساعتی در انجا بمانیم و از اقای علیپور راهنمای ما در ریاب که وسیله این بازدید را فراهم کردند، تشکر می کنیم.

5- اقامتگاه بوم محور حاج آقای علیپور و صرف شام با غذاهای محلی، آش رشته، جوش پره، کشک و بادمجان و گندم پلو و نان محلی و دوغ. منزل ایشان که دارای معماری بومی است با حیاط مرکزی و ایوان یا صفه و بادگیر ونمای کاهگلی ، توسط میراث فرهنگی تاحدود قابل توجهی مرمت شده و آماده پذیرایی از مهمانان بوم گردی شده است. در شب در صفه منزل ایشان جلسه ای در خدمت آقایان نوروزی و دهقان دهیار ریاب و صاحب‌خانه و دانشجویان و همکاران بودیم و در باره بوم گردی روستا و تاثیری که در توسعه اقتصادی و اشتغال زایی داشته است، بحث گفتگو شد.

6- بازدید از روستای بیلند در روز دوم سفر انجام گرفت و در ابتدا به دهیاری رفتیم و آقای مهندس دستوری دهیار فعال روستا را منتظر خویش دیدیم. روستای بیلند بزرگترین روستای گناباد با حدود 5000 جمعیت است. بهترین ساختمان دهیاری بود که تا به حال دیده بودم. ساختمانی شیک و مجهز. اقای دستوری از روی نقشه هادی روستا ، توضیحاتی را در مورد طرح و معابر ایجاد شده روستا و فعالیت های خود شرح دادند و سپس بازدید از روستا انجام شد. اقدامات خوبی در سطح روستا با مشارکت مردم   انجام شده، از جمله ترمیم و بهسازی منبع آب روستا . در ادامه از منزل پدری محمد تقی بهلول زاهد وارسته گنابادی هم دیدن کردیم که توسط میراث فرهنگی مرمت شده است. خانه کوچک ولی زیبا با معماری اصیل بومی.

7- بازدید از روستای مند گناباد. این روستا که به شهر گناباد متصل است به خاطر سفال و نقش های خاص آن در منطقه بسیار مشهور است. دارای 3 فروشگاه و کارگاه است که در همانجا تولید و عرضه می شود.

 

8- بازدید از شهر کوهستانی کاخک: این شهر به دلیل واقع شدن در ناحیه کوهستانی منطقه هرچند با فاصله کم دارای هوایی خنکتر از گناباد است لذا طبق برنامه ریزی که کرده بودیم، نهار را در اردوگاه دانش آموزی پارگ جنگلی آن صرف کردیم. اخرین محل بازدید، اتاق فنجان خانه بود در کنار میدان قدیمی کاخک که محل اندازه گیری زمان آب قنات کاخک. در این اتاق تا 5 الی 6 سال قبل به روش سنتی و از تاس و فنجان یا پیاله استفاده می شد ولی اکنون با یک صفحه برقی الکترونیکی اندازه گیری زمان انجام می گیرد و .هر فنجان اب معادل 11 دقیقه در محل است.

 

بدین تریتب بازدید سفر به انتها رسید و به سوی مشهد باز گشتیم .

در انتها لازم است از اقای دکتر رهنما ریاست محترم دانشکده و اقای دکتر اعظمی مدیرمحترم گروه جغرافیا که همیشه مشوق سفرهای علمی هستند، تشکر نمایم . همچنین از مدیر محترم اداره عمومی و کارکنان زحمت کش دبیرخانه دانشکده هم به خاطر گرفتن مجوزهای سفر و پیگیری در تهیه اتوبوس و غیره سپاسگزاری می کنم.